Stockholmsinitiativets blogg
Random header image... Refresh for more!

Radon hjälper validera klimatmodeller

Jan L tipsar om en intressant artikel på IAEA:s webbplats. Den handlar om hur forskarna validerar sina klimatmodeller med hjälp av bl.a. radon. Var kommer alla tvärsäkra uttalanden ifrån, kan man undra när man läst artikeln.

2 comments

1 Peter Stilbs { 29.08.09 at 14:52 }

Verkar helmysko – radon finns ju ”överallt” i varierande mängder – hur ska man kunna monitorera (spridning med vinden ?) ??  Verkar vara ett försök att få del av den magnifika tårtbit som klimatforskarna mumsar på.

2 tty { 29.08.09 at 19:32 }

Eftersom radon uppstår vid jordytan och har kort halveringstid skulle den möjligen kunna användas för att studera vertikala rörelser i atmosfären. Eftersom det är en extremt tung gas (den tyngsta som finns faktiskt) är jag dock osäker på att resultaten skulle bli rättvisande.
Mätningar över land skulle också möjligen kunna säga en del om luftströmningen. Man bord kunna se ”svansar” i vindriktningen från naturligt radioaktiva områden som t ex bohusgraniten. Jag tvivlar dock på att det ger något som man inte mycket lättare kan studera genom t ex molnens rörelser.
Som du säger, ett försök att armbåga sig fram till den nya, stora köttgrytan. Jag har sett åtskilliga sådana inom de mest oväntade vetenskapliga discipliner de senaste åren. Det oroväckande är att de rätt ofta tycks lyckas, med en myckenhet usel forskning som resultat.